Facebook
< Tilbage

En stolt grovvareforretning i Salling fylder 5017-12-2016 - 23:15

Salling Grovvarer er klar til at fejre 50 års jubilæum og er også klar til at fortsætte selvstændigheden

Af Helge Lynggaard

 

- Når man tænker på, hvor mange grovvareforretninger, der er lukket eller fusioneret, er vi stolte over, at vi stadig eksisterer.

Ordene kommer fra Kaj Christensen, Roslev, formand for en af de mindste andelsejede grovvareforretninger i landet - Salling Grovvarer a.m.b.a – der lige efter nytår kan fejre 50 års jubilæum.

Og i Salling Grovvarer er der også tiltro til fremtiden.

- I dagene her op til jul lægges der sidste hånd på vores nye lagerhal på 1.200 kvadratmeter i Brodal. Vi oplever, at landmændene kommer med en stigende mængde korn, og derfor har vi behov for mere lagerplads, og det er samtidig et udtryk for, at vi tror på fremtiden, siger Kaj Christensen.

Om baggrunden for, at Salling Grovvarer i modsætning til de fleste andre mindre grovvareforretninger i Danmark stadig er selvstændig, siger Kaj Christensen:

- Jeg tror, at først og fremmest hænger sammen med, at virksomheden hele tiden har formået at have en god opbakning blandt lokalområdets landmænd. Desuden har vi koncentreret os om at yde en god service og sørge for at følge med tiden, så vi er i stand til at opfylde medlemmernes ønske om at kunne tage deres afgrøder ind – og til den rigtige pris. Desuden har vi en smal organisation med 16-17 gode og stabile medarbejdere, hvoraf flere har holdt 25 års jubilæum.

 

Søgt de små nicher

Salling Grovvarer har aldrig haft egen foderfabrik men købt blandingerne hos kolleger i branchen.

- Til gengæld har vi søgt efter de små nicher, og derfor har vi en Cormall råvaremixer,  som vi blandt andet bruger til vores populære kalveblandinger, fortæller Kaj Christensen.

Mixeren bruges også til blanding af gødning og såsæd, og Salling var faktisk den første herhjemme, der fik NaturErhvervsstyrelsens godkendelse til at foretage denne blanding som lønarbejde for kunderne.

 

Vores medlemmer skal tjene penge

Salling Grovvarer har to afdelinger – hovedafdelingen i Breum ved Roslev samt i Brodal vest for Skive. Den årlige omsætning ligger på 140-175 millioner kroner og overskuddet har i de senere år typisk ligget på nogle får hundredetusinde kroner.

- Vores opgave er at sørge for, at medlemmerne tjener så mange penge som muligt. Det forsøger vi at leve op til, for andelsbevægelsens grundtanke ligger os meget på sinde. Vi har godt 600 medlemmer med hovedparten i Salling-området, men vi har både medlemmer og kunder langt uden for Salling, fortæller Kaj Christensen.

Salling Grovvarer har i mange år været med i indkøbssamarbejdet i DLA Agro.

- Vi nyder godt af samarbejdet i DLA, og det sætter vi stor pris på, for det betyder, at vi kan være med i konkurrencen. Der er jo ingen, der har råd eller lyst til at give for meget for varerne.

Salling Grovvarer har også sin egen butik – SG-butik – med alt til have, hus, kæledyr og det ikke-professionelle landbrug. Her er der samtidig tilknyttet webshop, så butikken i praksis kan have kunder i hele landet.

 

Fuld opbakning til selvstændighed

Ifølge Kaj Christensen har der altid været fuld opbakning til at Salling Grovvarer skal fortsætte med at være en selvstændig forening. Helt tilbage i 1993 var der forslag om sammenlægning med DLG Skive, men forslaget blev nedstemt på en ekstraordinær generalforsamling.

- Det er da en kamp at opretholde omsætningen, men så længe der er interesse for det og så længe vi synes, at det tjener et formål at bevare den lokale afdeling fortsætter vi. En oplagt fordel er jo, at vores medlemmer har to lokale afdelinger, hvor de har forholdsvis kort afstand til at kan levere deres afgrøder. Og så er vi rimeligt velkonsolideret, bemærker Kaj Christensen, der har været formand for Salling Grovvarer a.m.b.a. i seks år.

 

 

 

 

< Tilbage