Facebook
< Tilbage

Ny online markedsplads for både grovvarebranche og landmænd22-09-2018 - 22:44

I løbet af efteråret åbner Commoditrader, der er en ny, digital platform, hvor landmænd og andre aktører kan handle med korn og andre afgrøder

 

Af Helge Lynggaard

 

To unge iværksættere er snart klar til at trykke på knappen, der åbner for Commoditrader. 

Det er en helt ny form for markedsplads for købere og sælgere af alle størrelser. 

 

Commoditrader præsenterer sig selv som en uafhængig handelspartner for hele landbruget, der skaber kontakten mellem landmænd, handelshuse, grovvareselskaber, møllerier, malterier og logistikselskaber. der  kan handle korn og råvarer direkte med hinanden - både i Danmark og udlandet.

 

 - Effektivisering, bedre indsigt og direkte kontakt mellem handelsaktører er bare nogle af de fordele, Commoditrader vil tilbyde landbruget og grovvarebranchen, siger den ene af de to stiftere, Ida Boesen, til Grovvarenyt.

 

- Med Commoditrader ønsker vi at skubbe til en positiv udvikling i landbruget med mere økonomisk bæredygtige og demokratiserede handelsflows med lige markedsadgang for alle.

 

Et værktøj for både 

køber og sælger

Ida Boesen understreger, at Commoditrader er et værktøj, der bruges, både når man er på salgs- og på købssiden. 

 

- Det vil sige, at grovvareselskaber, handelsselskaber og andre, der handler, kan få et bedre indblik i, hvem der vil sælge til dem og hvad deres priser er. Man vil kunne segmentere, hvem der ser ens priser. 

 

- Hvis jeg for eksempel kun vil lægge priser ud til nogle, jeg ved, har en høj troværdighed eller høj kreditværdighed, kan jeg vælge at lægge en pris ud, så kun de kan se den. 

 

- På den anden side kan der stå en landmand, der kan se priser fra forskellige leverandører, som så også kan også vælge, hvem de vil sende priserne ud til.

 

- Så det er altså et optimeringsværktøj for alle, der køber og sælger, understreger Ida Boesen.

Hun ser ikke Commoditrader som en konkurrent til grovvarebranchen.

 

- Vi har en stor gruppe, som vi trækker på i udviklingen af denne nye handelsplatform. Det gælder både landmænd, møllere og handelshuse, for vi bygger det i samarbejde med branchen, så vi løser mange af de kompleksiteter, der er i handlen. Vi får en enorm support fra branchen og det er helt fundamentalt for udviklingen af projektet, siger Ida Boesen.

Som eksempel på mulighederne nævner hun indkøb af solsikkeskrå fra Østeuropa.

 

- I dag sender man priser frem og tilbage på et excel-ark flere gange om dagen, og så sidder man og sammenliger dem. Hvis man kan gå ind på en platform og se, om der er nogle, der er parate til at sælge, er det mere enkelt, og der er mulighed for at få flere aktører i spil.

 

Skal leve af ekstraværktøjer

Commoditrader bliver i udgangspunktet gratis i brug.

 

- Vi gør det gratis at bruge vores platform til at skabe kontakter mellem køber og sælger. Det kan vi selvfølgelig ikke leve af, og derfor tilbyder vi så ekstraværktøjer, som man kan tilvælge og så derigennem tjene penge. Det kan være ved at booke logistikken gennem os, men det bliver helt gennemsigtigt, så man kan se, hvad man vælger, siger Ide Boesen.

 

- Vi har arbejdet på det siden 2016. Man laver ikke sådan et projekt fra den ene dag til den anden. 

 

Siden forsommeren har vi arbejdet på fuld tid på projektet og desuden er der fem medarbejdere, der arbejder med programmering og hele opbygning af handelssiden, fortæller Ida Boesen.

 

Hun kommer selv fra en svineproduktion og har arbejdet i landbrugs- og fødevarevirksomheder og i grovvarebranchen. Men siden forsommeren har hun sammen med Julie Karl Koch Fahler arbejdet på fuld tid i projektet med Commoditrader. Julie Karl Fahler Koch har en baggrund i et digitalt udviklingshus i London og kom hjem for at være med på fuld tid i projektet.  

 

Fremtidens landbrug 

er digitalt

Bag Commoditrader står en investorgruppe med blandt andre tre store producenter i danske landbrug.

 

Ifølge Kim Kjær Knudsen, der ejer svineproduktionen Allindemaglegård, er netop ny teknologi og digitalisering helt altafgørende for dansk landbrug og fødevareproduktions overlevelse i fremtiden, giver han udtryk for i en pressemeddelelse fra Commoditrader. 

 

- Hvis Dansk landbrug skal overleve øget efterspørgsel og bevare konkurrenceevnen på et marked, hvor globaliseringen allerede er central i al prissætning af vores svin, og de grovvarer vi fodrer vores svin med, så er vi nødt til at følge med tiden og vise retningen for, hvordan vi som landbrug selv kan drage nytte af digitaliseringen. Mere effektive handelsveje er en del af løsningen, for at vi kan holde produktionsomkostningerne nede - men det kræver at landmændene støtter op om tiltag som Commoditrader, Kim Kjær Knudsen. 

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 37, 21. september 2018

 

< Tilbage