Facebook
< Tilbage

Kartofler er min hobby29-06-2016 - 13:02

Mød her Danske Kartoflers formand Carl Heiselberg hjemme på bedriften, hvor han har en meget stor produktion, som omfatter næsten alle typer af kartofler. Artiklen er fra Magasinet Danske Kartofler juli 2016

Af Helge Lynggaard

Strukturudviklingen i landbruget bliver meget konkret, når Carl Heiselberg går over gårdspladsen hjemme på gården ved Vojens. Herfra kan han kigge over på sit fødehjem.

- Der levede vores lille familie på en bedrift med 12 hektar, hvor vi dyrkede spisekartofler og havde 35 søer. Vi var tre drenge, der voksede op der, fortæller Carl Heiselberg, mens vi har søgt ly for solen under parasollen i et hjørne på gårdspladsen.

Men det er ikke helt gået, som Carl Heiselberg besluttede, da han var dreng.

- Vi tog jo kartofler op med håndkraft, og jeg var sikker på, at jeg aldrig skulle have noget med kartofler at gøre, når jeg blev voksen.

Men sådan gik det ikke. Efter en periode som forsøgsmedarbejder i Højer kom Carl Heiselberg på Nordisk Landbrugsskole, og herefter blev han ansat på en maskinstation. Sideløbende med arbejdet her købte han sammen med sin kone Marianne deres nuværende ejendom og senere en mere. Undervejs fik han mod på at dyrke kartofler. Og så tog det fart, og han vinkede farvel til arbejdet på maskinstationen.

I dag er Carl Heiselberg ikke blot formand for Danske Kartofler. Han har også en meget stor produktion af kartofler, for han dyrker ikke mindre end 255 ha med kartofler.

- Ja kartofler er blevet min hobby. Det er så spændende en afgrøde, og der er så mange muligheder i den, som vi slet ikke har udnyttet endnu. Derfor arbejder jeg intenst både herhjemme og i Danske Kartofler for at vi kan øge vores udbytter i kartofler, siger Carl Heiselberg.

Han har selv 230 hektar, men med forpagtning viser markplanen 402 hektar.

- Vi er fem landmænd, der bytter jord, så vi kan holde et godt sædskifte. Det giver mulighed for at jeg kan dyrke kartofler i jomfruelig jord eller i det mindske ikke får et anstrengt sædskifte. Til gengæld dyrker de andre korn hos mig. Det er en ordning, der kræver, at man ”går i store sko”, men det fungerer rigtigt godt for os, siger Carl Heiselberg.

Han har næsten alle former for kartofler, men det er stivelseskartofler, der udgør den største part.

- Vi har tidligere haft en del spisekartofler, men det neddrosler vi nu. Vi har ikke grejet til at håndtere spisekartoflerne, og derfor har vi tjent for lidt på. Derfor har vi i stedet for øget arealet med chipskartofler, som i år er på 56 hektar. Vi sælger råvarerne på kontrakt med det tyske selskab Fangmeier, som står for levering af kartofler til Kims på Fyn. Vores kartofler bliver derfor kørt direkte til Kims.

Vi har plads til 18.000 tdr. chips- og læggekartofler på lager. Vi har lager på tre forskellige lokaliteter, og kan levere kartofler helt frem til april/maj.

For Carl Heiselberg er det en spændende udfordring med chipskartoflerne.

- For at de kan bruges til chips bliver der stillet nogle krav, herunder at de har den rigtige farve og at de ikke har rust. Vi er meget opmærksomme på rust, for er der to procent med rust bliver de afvist til chipsproduktionen.

Desuden skal vi som leverandør være GlobalCap certificeret. Det betyder en ekstra registrering af alt, hvad vi foretager os, men det giver også internt nogle fordele, når vi registrer alt, siger Carl Heiselberg.

Han øger også produktionen af stivelsekartofler, da kartoffelmelsfabrikken i Toftlund AKS, har udvidet produktionsanlægget, så der hurtigere kan tages flere kartofler ind.

- Dermed slipper vi for at skulle lagre kartoflerne i markkuler.

Styr på det 

Til daglig har Carl Heiselberg en fast mand til markarbejdet, en elev og en medarbejder, der hver formiddag passer svineproduktionen.

Desuden deltager Carl Heiselberg selv i arbejdet på bedriften, og i travle perioder bliver det ikke til så mange timers søvn, når der i tørre perioder er 12-14 vandingsmaskiner, der skal flyttes.

Når Carl Heiselberg forlader gården ved Vojens for at tage til møder og blandt andet tale kartoffelbranchen sag, gør han det med god samvittighed, for han ved, at der er styr på det derhjemme.

- Vi har dygtige medarbejdere, så jeg behøver ikke at sidde på kanten af stolen for at komme hjem igen. Jeg kan gå et hundrede procent ind for den opgave, jeg nu er midt i, siger Carl Heiselberg, der startede sit foreningsarbejde med kartofler i den lokale udgave af Specialudvalget for Kartofler. Senere blev han formand for den landsdækkende udgave af udvalget. For få år siden blev han så formand for Danske Kartofler, som blandt andet afløste Specialudvalget for Kartofler.

Artiklen er fra Magasinet Danske Kartofler juli 2016

< Tilbage