Søren B. Nielsen startede som elev i KFK for 25 år siden og står i dag bag den hurtigt voksende mæglervirksomhed UniMerchants ApS
Af Helge Lynggaard
Den 1. august kunne Søren B. Nielsen fejre, at det var 25 år siden, han drog til Odense for at starte som elev i det daværende store kornfirma, Aktieselskabet Korn- og Foderstof Kompagniet A/S, i daglig tale KFK.
I dag er han administrerende direktør i mæglervirksomheden UniMerchants ApS, som han har etableret helt fra bar bund, og som i dag er i blandt landets tre største mæglervirksomheder.
- Væksten er bygget på benhårdt arbejde, kvalitet i den service, der udbydes og ikke mindst ordholdenhed, så folk ved, at de kan stole på, at du hjælper dem, både når det er sjovt, og når det er knap så sjovt. Jeg håber og tror, at det er de værdier, vores kunder forbinder os med, og som har gjort rejsen mulig, siger Søren B. Nielsen, der ikke lægger skjul på, at det har været et hårdt, langt og sejt træk at nå dertil, hvor virksomheden er i dag.
Vi spoler lige 25 år tilbage, for det var bestemt ikke fremmed land for Søren B. Nielsen at træde ind i kornbranchen. Han var tredje generation, der valgte korn- og foderstofbranchen, for både hans farfar og far havde ledende poster i branchen. Hans farfar i Ørsted Korn på Djursland og hans far i KFK Randers.
- Da jeg startede i Odense, fandt jeg hurtigt ud af, at det med at handle med landmænd ikke lige var mig. På det tidspunkt var der også meget stor konkurrence i grovvarebranchen på Fyn. Det var et vildt marked, og jeg syntes, at landmændene ofte var ubehøvlede og stillede urimelige krav, fordi de ellers truede med at gå over til en konkurrent. Derfor begyndte jeg at undersøge muligheden for at flytte fra detailniveau til engros internt i KFK, da den internationale handel tiltalte mig mere. Det lykkedes, og jeg flyttede til KFKs hovedsæde i Viby, hvor jeg først kom til råvareindkøb og senere kom til at sidde med kontraktafvikling, fortæller Søren B. Nielsen til Grovvarenyt.
Job i Tyskland
Da han var udlært, fik han job som kornhandler hos KFK. Ret kort tid efter blev han dog kontaktet af den daværende tyske grovvarevirksomhed HaGe Kiel, som i dag går under navnet Team Agrar, der manglede en ung mand i deres handelsafdeling.
- Der var begyndt at blive uro om KFKs fremtid, og derfor sagde jeg ja tak til jobbet i Kiel. Tiden i Tyskland var ekstremt lærerig både fagligt og sprogligt, men halvandet år efter trak en tidligere kollega i mig, hvorfor jeg kom hjem og blev mægler og partner i varemæglerfirmaet Embro A/S, som fortrinsvis handlede med foderstoffer, olie og fedt.
Men kornet trak stadig i Søren B. Nielsen, og efter fem år besluttede han sig for at blive selvstændig kornmægler og bygge sin egen forretning op. Der var dog lige en konkurrenceklausul, der forhindrede en hurtig etablering, så der gik ti måneder, før han var fri til at kunne etablere virksomheden UniMerchants ApS 1. maj 2010.
Kontorer i udlandet
- Der gik et par dage – så havde jeg den første kunde, og den første medarbejder fik jeg i 2013. Siden gik det hurtigt, og nu dækker vi hele Europa med egne kontorer i Danmark, Polen og Tyskland, fortæller Søren B. Nielsen.
Selv om han ikke selv bruger ordet stolt, så er der ingen tvivl om, at han er stolt over rejsen, og at have etableret og udviklet virksomheden, så den i dag omfatter 12 medarbejdere. Det er ikke kommet af sig selv, og har krævet mange lange aftener på kontoret og på farten.
- Det er forholdsvis mange medarbejdere i en mæglervirksomhed, når vi sammenligner med vores udenlandske kolleger, og selv om vi slet ikke er den største dansk baserede mæglervirksomhed i Danmark, hvor vi har to store kolleger, så er vi nok den mæglervirksomhed, der handler med mest korn internt i Danmark og samtidig har den bredeste pallette af produkter, som også tæller en del nicheprodukter, som andre ikke har så meget fokus på, siger Søren B. Nielsen.
Vækst og udvikling
Skabertrang, vækst og udvikling er hans store interesse, og derfor har tingene i årenes løb udviklet sig således, at UniMerchants ApS i dag er en del af flere investeringer, som er samlet i modervirksomheden UniCorp ApS, som er Søren og hans families investeringsselskab. Drømmen og ambitionen er at skabe et mindre konglomerat af forretningsmæssige aktiviteter.
- UniMerchants fylder stadig det meste af min tid, men jeg er hele tiden på kig efter nye muligheder, der kan skabe fremtidig vækst og indtjening for vores lille koncern UniCorp, så vi ikke kun er afhængige af mægleraktiviteterne, siger Søren B. Nielsen.
Hjemlig opbakning
- At være mægler er ikke et 8-16 job. Det kræver, at man er klar til at tage telefonen døgnet rundt. Hvis der ligger et skib i havn og laster, og der er opstår problemer, skal vi være parat til at løse det omgående. Det er dyrt for vores kunder at have et skib liggende i længere tid end højst nødvendigt, siger Søren B. Nielsen, der understreger, at det ikke havde kunnet lade sig gøre at bruge så meget tid i virksomheden uden god opbakning fra hans kone, Benita, på hjemmefronten. De har sammen fire drenge i alderen 15-24 år, og nu, hvor de er blevet ældre, arbejder Benita også i UniMerchants.
- Med tilgangen af mange gode medarbejdere har vi efterhånden fået skabt en organisation, hvor det i mindre grad afhænger af mig og dermed skaber lidt mere tid til at jeg kan dyrke mine fritidsinteresser, som foruden fodbold – virksomheden er sponsor for Vejle Boldklub – også omfatter ture på cyklen og med løbeskoene på. Derudover nyder familien også ture til sommerhuset i Hvide Sande og til ferielejligheden i Malaga, siger Søren B. Nielsen.
Artikel fra Grovvarenyt fredag 16. august 2024