Leif Haubjerg, formand for Vestjyllands Andel, synes landmændene går en spændende tid i møde
Af Helge Lynggaard
Formanden for bestyrelsen i Vestjyllands Andel, Leif Hau-bjerg, fyldte onsdag 60 år.
I snart 20 år har han været grovvareformand, først for RAG, Ringkøbingegnens Andels Grovareforening, der sammen med Skjern Å Andel fusionerede til Vestjyllands Andel i 2002. Siden har han siddet for bordenden i landets tredjestørste andelsejede grovvareselskab.
Leif Haubjerg er uddannet landmand, og som ung overtog han slægtsgården i No ved Ringkøbing. Han var 12. generation på gården. I dag driver han gården sammen med sønnen Jeppe, som dermed bliver 13. generation på gården. De har 600 søer, leverer cirka 5.000 slagtegrise og driver 250 hektar.
Leif Haubjerg har taget turen gennem landboungdommen, planteavlsudvalget og bestyrelsen i den lokale landboforening inden han blev bestyrelsesmedlem og senere formand i grovvarebranchen.
- Der er sket ufatteligt meget i branchen, og det har været spændende. Men fremtiden tegner mindst lige så spændende, siger Leif Haubjerg til Grovvarenyt.
- I Vestjyllands Andel er vi meget optagede af klimaudfordringerne og den grønne omstilling. Vi har løsningerne – eller landbruget har i hvert fald, mens folk i byerne ikke kan levere noget på den grønne omstilling, siger Leif Haubjerg.
Vestjyllands Andel har blandt andet investeret i en fabrik ved Skive, hvor der produceres proteinfoder af søstjerner.
- Hen på foråret, når fangsten af søstjerne tager af, kan vi bruge anlægget til tørring af græs. Og på Ausumgaard ved Struer er vi sammen med en række samarbejdspartnere i gang med at etablere et større anlæg til produktion af græsprotein. Det er et meget spændende projekt, og når vi er gået ind i det, er det selvfølgelig, fordi vi er i et område med fjorde og vandløb og dermed også store græsarealer, som kan benyttes i denne produktion, siger Leif Haubjerg.
Han forventer, at der vil komme til at ske store ændringer i landbruget.
- Det er ikke sikkert, vi skal fortsætte med den sammen afgrødesammensætning i de kommende år. Jeg tror, at græs kommer til at fylde rigtigt meget, og det er også baggrunden for, at vi går ind i projektet med græsprotein.
- Det har aldrig været mere spændende at være landmand end det er nu.
Selv om Leif Haubjerg er optaget af de mange nye muligheder for landbruget, understreger han overfor Grovvarenyt, at Vestjyllands Andel er ”et godt gammeldags andelsselskab”.
- Alt, hvad vi foretager os, gør vi af hensyn til vores ejere, siger Leif Haubjerg.
Aktiviteter i udlandet
Det gælder for eksempel investeringerne i udlandet, som Vestjyllands Andel har foretaget sammen med Danish Agro.
- Det startede i 2006 med købet af størstedelen af Kemira Grow i de baltiske lande. Vi kunne se i krystalkuglen, at det danske marked ikke ville vokse yderligere, og skulle vi derfor sikre os noget indkøbsvolumen, var vi nødt til at kigge til udlandet.
Leif Haubjerg erkender, at deltagelsen i nye store projekter i udlandet ind i mellem har givet en klump i maven.
- Men langt hen ad vejen har det været succesfuldt, og vi har haft et godt samarbejde med Danish Agro, og selv om vi er lillebror i det forhold, har det været en fornøjelse, og det har altid givet fornuftige resultater.
Skal ikke være landsdækkende
På den hjemlige front fastholder Leif Haubjerg, at Vestjyllands Andel ikke skal være landsdækkende.
- Vi dækker Jylland fra grænsen til Limfjorden og lidt ind på Fyn, og vi har ikke intentioner om at etablere os på Sjælland. Vi arbejder meget med foder, og derfor holder vi os til de husdyrtunge områder, siger Leif Haubjerg, der glæder sig over, at Vestjyllands Andel kan fastholde og udbygge medlemstallet.
- Vi får hele tiden nye kunder, og når de først er kunder bliver de også hurtigt medlemmer, så de kan få del i overskuddet.
Baggrunden for succes
I de snart 20 år Leif Haubjerg har været formand for Vestjyllands Andel, har virksomheden altid haft sorte tal på bundlinjen.
På spørgsmålet om det så skyldes en dygtig bestyrelsesformand, siger Leif Haubjerg med et stort smil:
- Det ville jeg selvfølgelig gerne kunne sige, men jeg sender straks roserne i andre retninger.
- Vi har haft en dygtig ledelse – de første mange år med Carsten Lauridsen i spidsen, og de sidste par år med Steen Bitsch, som er kommet med ny inspiration samtidig med at omsætningen er løftet.
- Baggrunden for vores succes kan også tilskrives vores mange dygtige medarbejdere. Samtidig har vi haft nogle dygtige bestyrelser, som har udstukket retningslinjer for, hvordan virksomheden skulle drives. Opskriften på vores succes er blandt andet, at vi har holdt fast i de gamle dyder for andelsbevægelsen, så hvis der tjenes penge, skal det komme andelshaverne til gode, og samtidig skal der være en høj grad af troværdighed, ærlighed og åbenhed, siger Leif Haubjerg.
Følelser ved flytning til Herning
Kort ind i det nye år flytter Vestjyllands Andel hovedkontoret fra Ringkøbing til Birk Centerpark ved Herning.
- Medarbejderne sidder meget klemt i de nuværende lokaler i Ringkøbing, og derfor har vi gennem længere tid kigget efter andre muligheder. Nu har vi så valgt at flytte ind i energiselskabet Eniigs tidligere lokaler, så der dels bliver mere plads og dels vil det i fremtiden blive lettere at rekruttere nye medarbejdere, når vi er placeret i Herning, siger Leif Haubjerg.
- Der er mange følelser i spil ved sådan en flytning, og der er da mange medlemmer, der har det lidt svært med det. Det er udelukkende den administrative del af medarbejderne, der flytter. Vores produktion i Ringkøbing fortsætter uforandret, og Vestjyllands Andel vil stadig have hjemadresse i Ringkøbing/Skjern, understreger formanden.
Som en sand vestjyde syntes Leif Haubjerg ikke, at fødselsdagen i onsdags skulle slås stort op. Der blev holdt en reception for indbudte samarbejdspartnere, og lørdag fejres fødselsdagen privat blandt andre med familiens fire voksne børn og seks børnebørn.
Artikel fra branchemagasinet Grovvarenyt fredag 20. december 2019