Efter snart 57 år i branchen er kornhandler Peter Jensen, Skovby, et godt eksempel på, at alder ikke betyder noget, hvis ellers viljen og lysten til arbejde er intakt
Af Helge Lynggaard
Der er få – hvis nogen - i den danske korn- og foderstofbranche, der kan matche kornhandler Peter Jensen. Han har nu været i branchen i snart 57 år, og selv om han var ved at gå på pension for et par år siden, kom der et nyt tilbud, som han ikke kunne sig nej til. Derfor er han stadig aktiv med at handle korn – specielt maltbyg, som er blevet hans speciale.
Grovvarenyt er på besøg hos Peter Jensen og hans kone Tove på ejendommen Mollerupgaard mellem Harlev og Galten i det østjyske.
Hjemmet har gennem mange år været udgangspunkt for hans arbejdsliv i den danske korn- og foderstofbranche, og han er da også født og opvokset i nærheden, hvor hans far var vognmand. Men Peter Jensen var fast besluttet på, at den forretning kørte hans ni år ældre bror samt far udmærket, og Peter Jensen ville ikke være tredjemand. Derfor havde han andre planer.
- Den 1. august 1965 klokken 8.00 mødte jeg ind på kontoret i Skovby-Galten Korn og Foderstof, der dengang var ejet af KFK. Her mødte jeg prokuristen, der spurgte, hvad jeg ville: ”Jeg skal starte i lære”, sagde jeg.
”Det kender jeg ikke noget til”, var prokuristens svar og bad mig om at vente på, at direktøren skulle komme, fortæller Peter Jensen.
Forretningsfører og fabrikschef
Den lidt uvenlige velkomst var dog ikke nok til at skræmme ham fra jobbet. Peter Jensen fik hurtigt bevist, at han ville og kunne noget i denne branche. Han blev forretningsfører i Midtjysk Korn i Horsens i 1978-87 og var undervejs også fabrikschef for KFK’s foderfabrik i Horsens.
Herefter var han igen forretningsfører i Skovby indtil 2002, hvor KFK blev solgt og splittet mellem andre grovvareselskaber.
Peter Jensen blev herefter ansat i Hedegaards afdeling i Båstrup ved Hedensted, som i 2004 blev opkøbt af Hornsyld Købmandsgaard. Her fortsatte Peter Jensen i seks år, hvorefter han blev ansat som kornchef i Hedegaard i Nr. Sundby.
I april 2020 var det egentlig planen, at han skulle trappe ned og stoppede hos Hedegaard, men hans tidligere chef, Søren Rathcke, var i mellemtiden rykket til Mollerup Mølle som bestyrelsesformand, og han fik overtalt Peter Jensen til at hjælpe Mollerup med kornhandel med maltbyg som speciale.
- Maltbyg har altid haft min store interesse, og det passede mig meget godt, at jeg kunne trappe lidt ned. Jeg har haft parkinson i 12 år, og det hæmmer mig lidt på nogle områder, men det siges jo, at hvis man holder hjernen skarp og lader den arbejde, så kan man udsætte nogle af følgevirkningerne af sygdommen, siger Peter Jensen.
- Hans arbejde er hans hobby, supplerer hans kone Tove, der har svært ved at forstille sig en dagligdag, uden at Peter arbejder.
Nyt forretningsområde
For Mollerup Mølle var maltbyg et helt nyt forretningsområde, for hidtil var alt indkøbt korn benyttet i foderproduktionen.
- Jeg har handlet med maltbyg i mange år, og derfor kender jeg også betingelserne for at landmændene kan få en god afregning. Mange landmænd er blevet dygtige til at dyrke maltbyg, men det kan stadig blive bedre. Det handler ikke kun om udbytte og proteinindhold men også om, hvordan de behandler kornet efter høst med den korrekte tørring og beluftning. Jeg synes, at maltbyggen er lige som kronen på værket i kornproduktionen. Det er kvaliteten, der er afgørende for, hvad landmanden får for den, siger Peter Jensen.
Kan hurtigt vurdere kvaliteten
Hovedparten af den maltbyg, som Peter Jensen i dag indgår aftaler om, bliver solgt til Sophus Fuglsang Export-Maltfabrik A/S, der har afdelinger i Haderslev og Thisted.
Han har samarbejdet med Fuglsang i 40 år og siden 2010 har han handlet meget maltbyg med indkøbschef Mogens Lassen.
- Jeg kendte Peter allerede inden jeg kom til Fuglsang, og jeg må sige, at det er de personlige relationer, der gør, at vi handler med Peter – det er sådan set lige meget, hvem han repræsenterer, understreger Mogens Lassen, der har mødtes mange gange i udestuen hjemme hos Peter Jensen – i den sidste par år også med Søren Rathcke, når der skulle handles maltbyg.
- Vi skal bruge cirka 200.000 tons maltbyg årligt, og vi handler med alle grovvareselskaber i Danmark. Men jeg kender ikke nogen som Peter, der kan komme ind på et kornlager, og med det samme se, om kornet er i orden. Og han er ikke bange for at sige, hvis han mener, at det skal renses, og hvordan renseren skal indstilles for at opnå det rigtige resultat, siger Mogens Lassen.
- Kommer Peter ind på et kornlager, hvor der renses, kan han høre, om renseren står rigtigt indstillet. Det er helt unikt, og det er der ingen andre, der kan gøre ham efter, supplerer Søren Rathcke.
Han glæder sig over, at Mollerup Mølle ved samarbejdet med Peter Jensen har fået maltbyg på programmet.
- Vi er gået fra ingenting for et par år siden til at vi nu har fået en betydelig handel med maltbyg, siger Søren Rathcke.
Både han og Mogens Lassen understreger, at Peter Jensen har en særlig evne til at handle med landmændene, og samtidig bliver det lyttet til ham, fordi han tør sige sin mening.
- Jeg prøver at give kunderne en reel behandling, det vil sige, at jeg giver dem lidt mere i service og god behandling end de forventede, siger Peter Jensen beskedent.
Eksport
Mens han tidligere kun handlede maltbyg i Østjylland, senere i hele Jylland, er det nu over hele landet. Det betyder, at maltbyggen heller ikke kun går til Fuglsang men også til eksport.
Og Peter Jensen har handlet maltbyg ikke blot af høsten i år men også af høsten i 2023 og enkelte partier helt frem i 2024.
- Jeg har aldrig før været med til at handle maltbyg til de priser, som vi ser i år, siger Peter Jensen.
Kongen
Hans kone har fundet et stort billede frem, hvor Peter Jensen optræder som Kongen. Det fik han overrakt af gode venner, som han har brygget øl sammen med, ved sit 50-års jubilæum i korn- og foderstofbranchen i 2015.
- Peter er kendt i hele branchen som ”Kongen”, og det navn kommer tilbage fra dengang, han var ansat i Horsens. Det har fulgt ham siden, fortæller Søren Rathcke.
På spørgsmålet om, hvornår Kongen så har tænkt at abdicere, lyder svaret næsten som kom det fra de kongelige gemakker.
- Det ved jeg ikke. Det har jeg ingen planer om, lyder det fra Peter Jensen, der snart fylder 74 år og er klar til sin 57. høst.