Jelling-virksomheden Fermentation Experts A/S skal levere foder til forsøg på Silkeborg Sygehus
Af Helge Lynggaard
Nye forsøg på Silkeborg sygehus skal nu vise, om fermenteret svinefoder kan have en effekt på patienter med mave-tarm lidelser.
Det er Fermentation Experts A/S i Jelling, der skal levere foderet.
- Vi har jo gode resultater fra svineproduktionen, hvor vi faktisk kan styre bakterieindholdet i grisenes maver ved hjælp af foderet. Derfor er jeg slet ikke i tvivl om, at det også har effekt på mennesker, siger Jens Legarth.
Han bruger selv det fermenterede foder som yverdrys om morgenen.
- Målet er selvfølgelig, at vi kan producere det fermenterede foder i en udgave, som alle kan købe til humant brug. Men det kræver at vi kan dokumentere effekten, og det skal forsøget i Silkeborg være med til. Derudover stilles der en masse andre krav, før jeg kan gå ud og markedsføre og sælge det som ymerdrys eller tilsvarende. Men jeg er overbevist om, at det skal nok komme, siger Jens Legarth i en kommentar til Grovvarenyt.
- Og det er jo lidt sjovt, at det kan gå den vej, hvor grisefolkene kan bruge erfaringerne til at hjælpe på det humane område, fortsætter han.
Jens Legarth skal levere det fermenterede foder, der består af raps og tang. Det skal produceres under nogle betingelser end når det skal bruges som svinefoder.
Forsøgene på Silkeborg Sygehus skal starte i løbet af 2017 og løbe over tre år med 60 patienter involveret.
Det er et stort projekt, Fermentations Experts er med i. Det har et budget på 4,3 millioner euro og er et såkaldt Horizon 2020 projekt. De øvrige deltagere i projektet er blandt andre Novozymens, Cargill, DTU, DTI og en række universiteter.