Der kan komme udfordringer undervejs, men generelt ser det godt ud for kartoffelstivelse, mener AKVs salgsdirektør
Af Helge Lynggaard
Kartoffelavlere klager ikke, belærte Danske Kartoflers formand, Carl Heiselberg, i efteråret en radiojournalist, der havde fortalt, at nu skulle vi igen høre klagende kartoffelavlere. Lytter man til, hvordan en af de danske stivelsesfabrikker ser på fremtiden, så tyder det heller ikke på, at der bliver stort behov for at klage.
I hvert fald tegnede salgsdirektør Bjarne Larsen, AKV, et lyst billede af fremtiden for dansk kartoffelstivelse i et indlæg på Store Kartoffeldag i Vingsted.
Det gjorde han ikke mindst på grund af, at markedssituationen med en fortsat vækst indenfor pommes frites produktionen syd for Danmark påvirker markedet voldsomt.
- Der bliver ledt med lys og lygte efter mere jord, så man kan udvide pommes frites produktionen. Et par belgiske og franske fabrikker har besluttet at bygge fabrikker med en kapacitet på 700.000 tons, som står klar i 2026 eller året efter. De ligger inden for 50 km af stivelsesfabrikken Roquette, fortalte Bjarne Larsen.
- I Danmark har vi ikke helt de samme alternativer til stivelseskartoflerne med hensyn til pommes frites, men kampen om jorden er med til at hæve prisniveauet generelt. I Frankrig og Holland skal der være rigtigt høje priser på stivelseskartofler for at landmændene ikke vælger at sælge deres kartofler til pommes frites i stedet for. Så længe vi har den situation omkring pommes frites, har vi også et højt prisniveau, sagde Bjarne Larsen.
Kartoffelstivelse udgør kun cirka seks procent af den samlede mængde stivelse, mens resten er for eksempel majsstivelse og stivelse fra tapioka. I EU er der cirka 1,5 mio. tons kartoffelstivelse, og på verdensplan 2,4-2,5 mio. tons, så Europas produktion fylder rigtig meget.
KMC og AKV blandt de bedste
Bjarne Larsen fortalte, at blandt stivelsefabrikkerne i EU er KMC og AKV blandt de mest fokuserede, der udelukkende producerer kartoffelstivelse.
- Det er også de fokuserede, der tjener fleste penge og er de dygtigste. Og KMC og AKV er nok dem, der er bedst til at tjene penge, fortalte Bjarne Larsen.
Han pegede på, at det er vigtigt at kunne retfærdiggøre de høje priser på stivelse.
- Vi har i Danmark fundet en god balance mellem købmandskab og vidensgrundlag, og det er vigtigt, at det forsætter, så vi fortsat kan tjene penge. Men vi skal også kunne retfærdiggøre den høje pris på kartoffelstivelse. Ellers er der flere og flere, der arbejder deres kartoffelstivelse ud af deres fødevareproduktion. Derfor er det også vigtigt, at vi skaber nye produkter og for eksempel finder områder, hvor kartoffelprotein kan benyttes til erstatninger for andre proteiner, sagde Bjarne Larsen og understregede, at der er mange nicher derude.
- Kartoffelstivelsen er gmo fri modsat majsen og glutenfri modsat hveden. Det er blot et par eksempler på, hvordan kartoffelstivelse kan differentiere sig i forhold til anden stivelse. Når det gælder svagheder og trusler mod stivelsen, så møder I som avlere miljøkrav og en række andre krav, som medfører øgede omkostninger. Og så ved jeg, at der er nogle, der kigger på, om Nordtyskland eller det sydlige Danmark kunne være interessant for en pommes frites produktion.