Facebook
< Tilbage

Vi har tre miljøministre i Danmark19-01-2015 - 12:57

Det er lidt svært at få varetaget de erhvervsmæssige interesser for landbruget, når vi har en fødevareminister, der er mere interesseret i miljø, sagde Flemming Nør-Petersen, Landbrug & Fødevarer på DLG Vækstforum

Artikel fra ugrebrevet Grovvarenyt nr. 1-2 2015

 

Af Helge Lynggaard

Ruslands embargo af danske landbrugsprodukter rammer danske landmænd hårdt i øjeblikket, og Landbrug & Fødevarer derfor gerne drøfte med fødevareminister Dan Jørgensen, hvad der kan gøres for at et lette på situationen for landbruget.

- Men det er som om Dan Jørgensen har nogle andre interesser end landbrugets langsigtede overlevelse, påpegede Flemming Nør-Petersen, Landbrug & Fødevarer på DLGs Vækstforum på Kongskilde Maskinfabrik onsdag i denne uge.

- Selv om Dan Jørgensen er sat til at passe et erhvervsministerium, er det som om han er mere interesseret i miljø-området. Sammen med miljøminister Kirsten Brosbøl og klimaminister Rasmus Helveg Petersen har vi dermed mindst tre miljøministre i Danmark. Det gør det lidt svært at få varetaget de erhvervsmæssige interesser, som det ville være meget relevant at få varetaget i øjeblikkets økonomiske situation for landbruget, sagde Flemming Nør-Petersen.

Han var inviteret til at fortælle om potentialer og udfordringer i en global verden, og han gjorde det klart, at der på længere sigt er mange muligheder for dansk landbrug, for behovet for fødevarer stiger for hver dag.

- Men hvordan får vi Danmark tilbage i vækstsporet? Det har i i landbruget et bud på, men det er som om, at det ikke har politikernes store interesse, fortsatte Flemming Nør-Petersen, som glædede sig over, at tre partileder fra blå blok i slutningen af november i en kronik i Jyllands-Posten opstillede nogle pejlemærker for en ny landbrugs- og fødevarepolitik.

- Vi synes, der er meget fornuftigt i det fælles udspil, og skulle der komme et flertal med de tre partier og Liberal Alliace tror jeg, partierne vil arbejde for at gennemføre deres forslag, sagde Flemming Nør- Petersen, og henviste til andre partiers brudte løfter.

Han opstillede herefter et scenarie for, hvorfor forslagene måske ikke ville blive vedtaget alligevel.

- Hvis der kommer en ny blå regering, som vil gennemføre mange af forslagene, så kan jeg godt forestille mig, hvad der sker: Den nye minister bliver sammen med sin nye spindoktor bænket i Miljøministeret, og her siger den nye minister, at han har dette VKO oplæg og en række pejlemærker, som han gerne vil have hjælp til at gennemføre.

- Overfor ham sidder 12 alvorligt udseende embedsmænd, der fortæller den nye miljøminister, at det lyder spændende. Men at det ikke kan lade sig gøre, fordi det strider mod to forordninger og 11 EU-direktiver. Men embedsmændene har nogle ideer om en miljøreform, som de synes ministeren skal bruge sin kræfter på i stedet for, og det ville kunne se godt ud i offentligheden, at ministeren tager fat på denne reform.

- Hvad siger ministeren så? Hvem hjælper minsteren?

- Det er ikke fiktion – det er sådan det vil ske, sagde Flemming Nør-Petersen.

< Tilbage