Facebook
< Tilbage

Danish Agro og Vestjyllands Andel: Køber Finlands største grovvareselskab06-09-2012 - 14:16

Det finske selskab har en omsætning på cirka 7,5 milliarder kroner årligt. De danske selskaber overtager 60 procent af aktierne.


Af Helge Lynggaard

Finlands største grovvareselskab kommer nu på danske hænder. Det sker efter at Danish Agro og Vestjyllands Andel via samarbejdet i DLA Group overtager 60 procent af aktierne i Finlands største grovvarekoncern Hankkija-Maatalous Oy.

Handlen er blevet offentliggjort i dag fredag efter at repræsentantskabet for SOK, der ejer Hankkija-Maatalous Oy, tidligere på dagen godkendte salget.

Overtagelsen sker med virkning fra 1. januar 2013.

Den finske grovvarekoncern omsætter årligt for 7,5 milliarder kroner og har en markedsandel på 45-50 procent i Finland.

Med handelen får det samlede DLA Group, der udover Danish Agro og Vestjyllands Andel inkluderer en række selskaber i ind- og udland, forøget deres omsætning fra ca. 22 milliarder kroner til omkring 32 milliarder kroner.

- Købet af aktiemajoriteten i Hankkija-Maatalous Oy ligger helt i forlængelse af Danish Agro og Vestjyllands Andels fælles strategiplan, understreger administrerende direktør i Danish Agro og bestyrelsesformand i DLA Group, Christian Junker.

- Her fremgår det, at vi ser Østersøregionen som vores udvidede hjemmemarked. Nu realiserer vi så vores strategiplan hurtigere end planlagt, for den her handel passer perfekt ind i vores strategi. Fokus bliver flyttet fra toplinje til integration og bundlinje i den kommende tid, siger Christian Junker til Grovvarenyt.

God mavefornemmelse

Christian Junker ser frem til de nye udfordringer i Finland.

- Vi har dyb respekt for opgaven, men vi har en rigtig god mavefornemmelse, siger han og understreger, at virksomhederne passer godt sammen og bygger på de samme værdier.

- Hankkija-Maatalous Oy er en stor, stærk og moderne virksomhed med en betydelig distributionskraft på det finske marked. Vi øger nu vores indkøbsstyrke yderligere. Det er der behov for i forhold til den koncentration, der sker hos vores leverandører. Men herudover åbner vi også op for et øget salg fra mange af vores øvrige fælles selskaber i DLA Group, idet vi nu kan tilbyde vores produkter til endnu flere landmænd. Det kunne være såsæd fra Nordic Seed og vitaminer og mineralblandinger fra Vilomix for at nævne et par eksempler, siger Christian Junker.

Godt inde på markedet

Det finske marked er ikke fremmed for DLA Group. Helt tilbage i 2007 erhvervede DLA Group selskabet Melica Oy, som ligger i det vestlige Finland. Sidste år overtog DLA Group så det finske grovvareselskab Yritäjien Maatalous Oy. Sammenlagt havde selskaberne i Finland i 2011 en omsætning på 718 millioner kroner.

- Derfor føler vi, at vi er godt inde på det finske marked. Vi får nu mulighed for at finde nogle synergier og dermed omkostningsbesparelser, for der vil være betydelige dobbeltfunktioner. Vi har anslået, at der umiddelbart vil være minimum 25-30 millioner kroner at hente i årlige synergier, siger Christian Junker.

Ændrer ikke ledelse

Han slår fast, at DLA Group ikke har nogen intentioner om at ændre på ledelsen af Hankkija.

- Vi vil have lokale folk i front for vores udenlandske aktiviteter. Det har vi andre steder, og det ønsker vi også her. Hankkija har en meget erfaren og professionel ledelse. De får en meget stor frihed til at køre den daglige drift, men vi vil koordinere blandt andet strategi, indkøb, finansiering, rapportering og risk management, siger Christian Junker.

Hankkija-Maatalous Oy ejes af den finske detailkoncern SOK – der svarer til danske FDB. SOK vil fremover eje 40 procent af aktierne, men parterne har aftalt, at man om to til tre år vil drøfte den fremtidige ejerstruktur.

Den nye bestyrelse

Bestyrelsen for Hankkija-Maatalous vil fremover bestå af Christian Junker, direktør i Danish Agro, Carsten Lauridsen, direktør i Vestjyllands Andel og Peter Iversen, direktør i Vilomix.

Finske SOK får to repræsentanter i bestyrelsen. Den nuværende bestyrelsesformand Antti Sippola samt et medlem, der endnu ikke er udpeget.

Godkendelse

Selve transaktionen forventes at blive endeligt godkendt af de finske konkurrencemyndigheder i løbet af de kommende måneder.

 

< Tilbage