Facebook
< Tilbage

Nyt rapsprojekt i Hornsyld med store perspektiver06-03-2013 - 13:25

- Vi får mulighed for at udnytte rapsen langt bedre end i dag, og det vil på sigt kunne medvirke til at mindske den danske import af protein, siger Marianne Madsen, TripleA

Artiklen har været bragt i ugebrevet Grovvarenyt.
Tegn abonnement eller få et fire ugers gratis prøveabonnement.
Se mere her

 

Af Helge Lynggaard

Den nye fabrik er først og fremmest beregnet til produktion af sojaprotein. Men TripleA står samtidig bag et projekt, hvor der arbejdes på at udnytte rapsfrø- og kager langt bedre end tilfældet er i dag.

Til det formål har TripleA netop fået tildelt  otte millioner kroner fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Fødevareministeriet.

TripleA har tidligere fået midler fra Højteknologifonden til udvikling af ekstraktionsprocessen.

- Med den proces, vi vil benytte, kan vi udnytte langt mere af rapsen end bare olien. Det giver mulighed for at udnytte proteiner og andre værdifulde stoffer i rapsen, som ikke bliver udnyttet i dag, siger produktudvikler Marianne Madsen, TripleA til Grovvarenyt.

Foder og fødevarer

- Det nye projekt går derfor ud på at få afprøvet de nye produkter i både foder og fødevarer og få vurderet de kommercielle muligheder, understreger Marianne Madsen.

Ideen med projektet er derfor at kunne præsentere en række nye højkvalitets-ingredienser til fødevareindustrien, baseret på en banebrydende proces, som skånsomt ekstraherer de mange værdifulde stoffer i rapsfrø, der ikke udnyttes med gængse metoder.

Rapskagen vil gennemgå et betragteligt kvalitets- og værdiløft. Det bliver for eksempel nye produkter for fibre og funktionelle proteiner, hvor markedspotentialet er stort og eksisterende produktion i høj grad realiseres med importeret soja.

Marianne Madsen ser derfor også store perspektiver i det nye rapsprojekt.

- Det giver mulighed for at udnytte rapsen langt bedre end i dag, og det vil på sigt kunne medvirke til at mindske den danske import af protein, siger Marianne Madsen.

Samarbejdspartnere

Projektet involverer en række samarbejdspartnere.

Hornsyld Købmandsgaard står for kontraktavlen af rapsen og udarbejdelse af en ny afregningsmodel til landmanden, så proteinet også bliver værdisat.

Agro Korn skal afprøve proteinerne i minkfoder, og Biomar skal afprøve proteinerne i fiskefoder.

SFK Foods står for afprøvning af proteiner og fibre til fødevarer.

TripleA har licens til at udnytte Københavns Universitets patentrettigheder.

Københavns Universitet står for teknologioverførslen.

< Tilbage