Facebook
< Tilbage

To melfabrikker i Karup producerer nu side om side20-12-2019 - 14:29

Karup Kartoffelmelsfabrik har taget sin nye fabrik i brug, så produktionen af stivelse fortsat kan øges

 

Af Helge Lynggaard 

 

Der er kommet mere trafik i rundkørslen ved kartoffelmelsfabrikkerne i Karup. Cirka hvert tredje minut dagen igennem kører der en lastbil eller traktor med et læs kartofler gennem rundkørslen. 

Det er en helt naturlig følge af, at der nu bliver kørt flere kartofler til de to kartoffelmelsfabrikker efter at den nye fabrik blev indviet den 9. september. Vi har øget produktionen og skal nu have cirka en million ekstra tønder ind til forarbejdning i forhold til sidste år, så vi formentlig lander på cirka 5,8 millioner tønder, som vi får fra 12.500 hektar, siger agrochef Rasmus Trads Møller, Karup Kartoffelmelsfabrik.

Antallet af hektarer er dog lidt usikkert, for i slutningen af november, hvor Magasinet Danske Kartofler er på besøg, er det stadig mellem tre og fem procent af kartoflerne, der sidder i jorden.

- Forhåbentlig når vi at redde et par procent mere, men der vil være mange kartofler, som ikke kommer op, siger Rasmus Trads Møller.

Karup Kartoffelmelsfabrik A.m.b.a. har med nybyggeriet til budgetteret 425 millioner kroner foretaget den hidtil største udvidelse af produktionen. De to fabrikker producerer nu side om side. Hvor den gamle fabrik kan producere 30 tons kartoffelstivelse i timen, er den nye fabrik gearet til at producere 40 tons i timen.

 

Bliver aldrig billigere at producere

- Vi fortsætter med at køre på begge fabrikker, for det bliver jo aldrig billigere at producere på den gamle fabrik, fordi anlægget er afskrevet. Men med udvidelsen kan vi opfylde to ønsker. Det ene er, at vi kan blive færdig med at tage kartofler ind fra avlerne inden jul. Vi har sat 15. december som sidste frist i år. Sidste kampagne varede frem til den 28. januar. Men det er kostbart for avlerne at have kartoflerne liggende så længe, for de mister stivelse under lagringen, og derfor vil vi have dem ind til bearbejdning hurtigst muligt. 

- Den anden grund til udvidelsen er, at KMC har en vækstplan som opererer med, at vi kontinuerligt skal øge produktionen af stivelse. Efterspørgslen efter stivelse er steget, og samtidig er der flere fabrikker i det øvrige Europa, der har skiftet stivelsen ud med produktion af pommes frites og chips, siger Rasmus Trads Møller.

Fabrikkerne i Karup tager kartofler ind dagligt mellem kl. 6 og 18 på alle hverdage og frem til kl. 14 om lørdagen. Selve produktionen kører 24 timer i døgnet frem til kampagnen er slut.

 

På brovægten

Cirka hvert sjette minut kører en lastbil eller traktor på brovægten ved vejehuset på den nye fabrik.

I løbet af et par minutter bliver der taget en prøve af læsset. Det klarer Niels Kristian Kristensen fra en lille platform i vejehuset, hvor han kan gå ud, så han får bedre overblik over, hvor prøven tages.

Få minutter efter ruller kartoflerne fra prøven ind på et bånd, hvor de kontrolleres for smuds og sten. 

- I år ligger stivelseprocenten lavere end den plejer, men til gengæld er smudsprocenten over seks, og der er over en procent sten i, siger Rasmus Trads Møller.

Lastbilen med sine cirka 35 tons kartofler, der blev vejet for et øjeblik siden, har været henne ved kartoffelgraven for at læsse af og er på vej over brovægten igen.

Imens er de aflæssede kartofler på vej ind i vaskeriet, hvor fire store vasketromler kan klare 800 tons kartofler i timen.

 

Stivelsen blæses i silo

- Selv produktionsprocessen er helt som på den gamle fabrik. Den største forskel er, at hele produktionen er tilrettelagt optimalt, og at bygningerne er dimensioneret efter anlægget, siger Rasmus Trads Møller, mens han viser rundt.

Når kartoflerne har været gennem hele produktionen og den rene stivelse er blevet tørret, bliver den blæst gennem rør frem til de store melsiloer, der ligger flere hundrede meter fra fabrikken.

Ved den nye fabrik i udkanten af Karup er der gjort plads til fremtidige udvidelser.

- Der er lavet plads, så der kan etableres en produktionslinje magen til den nye lige ved siden af. Og samtidig er der erhvervet arealer nok til, at der kan udvides yderligere engang i fremtiden, fortæller Rasmus Trads Møller.

 

Artikel fra Magasinet Danske Kartofler, december 2019

 

< Tilbage