Facebook
< Tilbage

Ny vandingsmaskine er 460 meter lang28-06-2020 - 15:09

I Øster Højst står Danmarks formentlig nyeste pivot-anlæg, der hjælper med at vande kartoflerne

Af Helge Lynggaard

 

Det er et imponerende syn at se det nye pivot-anlæg i Øster Højst ved Løgumkloster hos Jørgen Jacobsen og Paul Hilhorst på gården Busholm.

Vandingsanlæggets rør fortoner sig nærmest ude i horisonten, for anlægget er 460 meter langt.

Det blev etableret først på foråret, hvor seks mand over fem arbejdsdage fik samlet de mange rør og trukket ledninger.

 - Det er, så vidt vi ved, det nyeste anlæg i Danmark. Der findes nogle enkelte anlæg, men de er etableret for mange år siden, fortæller Jørgen Jacobsen.

Anlægget er med til at vande gårdens 90 hektar med kartofler. I alt driver de 450 hektar.

Ideen til at købe pivot anlæg kommer fra Paul Hilhorst.

- Vi kører med syv traditionelle vandingsmaskiner. Vi overvejede, om vi skulle have en mere. Jeg foreslog derfor et pivot-anlæg, som jeg kender fra Canada, hvor jeg har arbejdet på kartoffelbedrifter med pivot-vanding, som er meget udbredt derovre. Jeg synes, der er nogle fordele ved denne vanding, fortæller Paul Hilhorst, der på seneste Agromek kiggede på anlæg.

Valget falder herefter på et Bauer center pivot-anlæg, som kører rundt i en cirkel under vandingen. 

 

Fordele ved pivot-anlæg

Når Paul Hilhorst skal pege på fordelene ved pivot-anlæg er det først og fremmest, at anlægget giver en ens vanding over hele arealet.

- Mens dyserne på den inderste sektion giver så lidt vand, at det kan være svært at se vandet, er der noget større huller i dyserne på de yderste sektorer, og her sidder dyserne samtidig tættere. Det er næsten som naturligt regnvejr. Der kommer mindre vand ad gangen og vi kører kun med et tryk på to bar. Dermed spares der strøm, siger Paul Hilhorst.

Det har desuden spillet ind i valget, at pivot-anlægget kræver mindre arbejde.

- Vi kan vande 65 hektar med pivot-anlægget. Jeg kan starte og stoppe anlægget fra mobilen via sms, og jeg kan løbende få besked om driften. Anlægget kan vande de 65 hektar med fem millimeter pr. døgn, og de tre foregående dage har markerne fået 15 mm, siger Paul Hilhorst, der også kunne have valgt mere avancerede styringer, så anlægget kunne styres fra computer og ved hjælp af gps. 

 

Uddrag fra artikel i Magasinet Danske Kartofler, juli 2020.

< Tilbage