Facebook
< Tilbage

Glycerin fra raps er Emmelevs dyreste produkt25-05-2022 - 16:55

Uden Emmelevs produktion af biodiesel vil store danske virksomheder være nødt til at importere glycerin 

Af Helge Lynggaard

 

Det er en helt rolig medejer af Emmelev A/S, Morten Simonsen, som Grovvarenyt møder på NutriFair. 

 

Få dage før kunne han ellers læse i dagbladet Børsen, at hans selskab kunne miste en milliardomsætning, hvis politikerne beslutter sig for at droppe tilsætningen af op til syv procent biodiesel i brændstof. Begrundelsen er, at markerne skal bruges til fødevareproduktion i stedet for til biobrændsel.

 

Emmelev er den eneste virksomhed, der herhjemme leverer biodiesel – baseret på raps.

 

- Langt hovedparten af vores produktion går til fødevarer. Når man spalter rapsfrøene, får man glycerin og biodiesel. Restproduktet er rapskager, der bruges som foder til kreaturer og kan erstatte sojaskrå fra andre verdensdele, siger Morten Simonsen.

 

Glycerin bærer produktionen

Produktionen af glycerin har der ikke været så meget fokus på, men ifølge Morten Simonsen er det langt det dyreste produkt og med til at bære hele produktionen igennem.

 

- Et tons glycerin koster omkring 23.000 kr. Vi afsætter store mængder glycerin til nogle af Danmarks største virksomheder inden for produktion af enzymer og ingredienser og eksporterer desuden til Sverige, siger Morten Simonsen.

 

Der er for eksempel glycerin i vaskepulver og rengøringsmidler samt i mange fødevarer, hvor det bruges som emulgator og stabilisator.

 

- Der kommer cirka 80 kg glycerin ud af et tons rapsfrø. Hvis vi ikke forsynede virksomhederne med glycerin fra raps, er alternativet, at det skal importeres. Andre måder at fremskaffe glycerin er ved hjælp af for eksempel palmeolie, fortæller Morten Simonsen, der håber, at politikerne fortsat kan se fornuften i at bruge raps til produktion af biodiesel, fordi det samtidig sikrer den danske produktion af glycerin.

 

Kun i Danmark og Sverige

Emmelev har tidligere solgt meget biodiesel til Tyskland, men den eksport er helt ophørt.

 

- Nu sælger vi udelukkede biodiesel i Danmark og Sverige. Vi sælger 70 procent herhjemme og resten i Sverige, hvor forbruget af biobrændstoffer er meget højere, og hvor de kører med højere procentandel. For eksempel kører busserne i Stockholm udelukkende på biodiesel, fortæller Morten Simonsen.

 

Fra det digitale branchemagasin Grovvarenyt, der udgives af Pressebureauet Aarhus.

< Tilbage