Facebook
< Tilbage

Yara vil være klar med grøn gødning fra næste sommer 09-07-2022 - 12:45

Efter flere års forberedelser bliver brugen af naturgas udfaset i produktionen af gødning

Af Helge Lynggaard

 

Fra næste sommer står en ny fabrik klar i Porsgrunn i Norge, hvor Yara vil begynde at producere grøn gødning ved hjælp af elektricitet fra vandkraft i stedet for naturgas. Målet er, at hele produktionen vil blive omstillet til vedvarende energi.

 

Det fortæller Birgitte Holter til Grovvarenyt, lige inden hun skal ind og orientere en stor gruppe udenlandske landbrugsjournalister til kongres i Vingsted Hotel- og Konferencecenter om den kommende omstilling fra naturgas.

 

Birgitte Holter er leder af Yaras Green and Low Carbon Fertilizer Solutions, og hun fortæller, at der længe har været arbejdet på at udfase naturgassen i produktionen.

 

- Det er et klimatiltag, som har været undervejs i flere år og skyldes ikke krigen i Ukraine og truslen om mangel på naturgas. Men med de aktuelle begivenheder må vi sige, at vores omstilling af produktionen bliver mere og mere relevant, siger Birgitte Holter.

 

I det nye pilotanlæg I Porsgrunn vil der blive produceret 20.000 tons ammoniak om året, som omdannes til mellem 60.000 og 80.000 tons fossilfri, mineralsk mineralgødning.

 

Yara har en vision om, at virksomheden vil gå forrest i at brødføde verdens befolkning på en ansvarlig måde og samtidig passe på vores jordklode.

 

- Det passer godt til journalistkongressens tema, som netop er, hvordan vi kan brødføde ti milliarder mennesker uden at ødelægge planeten. Så vi føler i Yara, at vi har været tidligt ude og kan være med til at påvirke udviklingen, for vi kan ikke fortsætte, som vi gør, i hverken industrien eller landbruget – det må vi bare erkende.

 

Samarbejde med fødevareproducenter

Birgitte Holter understreger, at alle i værdikæden ved produktion af fødevarer må arbejde sammen for at nedbringe klimaaftrykket. 

 

- Det gælder ikke kun Yara men også landmændene og fødevarebranchen, hvor vi fra begge sider oplever stor interesse for den grønne gødning. Mange fødevareproducenter har allerede selv sat mål for deres klimaaftryk, og derfor ser vi stor interesse derfra for vores grønne gødning. Vi arbejder aktivt på at indgå partnerskaber, så vi sammen kan bidrage til den grønne omstilling inden for fødevareproduktionen, siger Birgitte Holter.

 

I Sverige har Yara og Lantmännen indgået en kommerciel aftale om at bringe den grønne gødning på markedet. Samarbejdet mellem Yara og Lantmännen vil gøre det økonomisk attraktivt for landmænd at anvende mere klimavenlige tiltag og metoder på deres bedrifter. Den grønne gødning vil sammen med præcisionsgødskning og fossilfri transport gøre det muligt for Lantmännen at skabe en fossilfri værdikæde fra jord til bord, oplyste parterne ved præsentationen tidligere på året.

 

- Kigger vi for eksempel på klimaeffekten på et brød ved at udskifte den traditionelle gødning med grøn gødning, vil det reducere klimaaftrykket med 10-15 procent. Det vil kunne ske, uden at nogen andre i værdikæden gør noget – alene ved at hveden til brødet er gødsket med grøn gødning, vil det reducere brødets klimaaftryk. Og det her er ikke en fremtidsvision. Det vil allerede være en realitet fra næste sommer, understreger Birgitte Holter.

 

Artikel fra Grovvarenyt fredag 8. juli 2022

 

< Tilbage