Facebook
< Tilbage

Vi er lidt stolte over vores klimablanding09-12-2022 - 16:48

Bat Agrar har udviklet et færdigfoder til slagtegrise, der reducerer CO2-udledningen uden at foderet bliver væsentligt dyrere

Af Helge Lynggaard

 

For nylig har Seges Innovation inviteret foderstofbranchen til at få afprøvet færdigblandinger til slagtegrise med et lavere klimaaftryk end en gennemsnitsblanding, som normalt består af korn og sojaskrå. 

- Vi har givet vores bud på en klimablanding til slagtegrise, og den har reduceret klimaaftrykket med 58 procent i forhold til kontrolblandingen, som bestod af byg, hvede og soja. Så det er vi lidt stolte af, for dermed kan vi tilbyde vores kunder at hjælpe med at reducere CO2-udledningen, siger direktør Martin Lauridsen, BAT Agrar, da Grovarenyt møder ham på Agromek.

 Ni firmaer blev inviteret til at komme med deres forslag til en foderblanding, og fire firmaer indstillede en blanding til afprøvning: DLG, Danish Agro, Bat Agrar og Hedegaard.

- Når vi taler om CO2 udledning fra griseproduktionen, kommer 70 procent fra foderet, og det vil sige, at det også er på foderet, at der er det største potentiale for at reducere udledningen.

- Derfor har vi så lavet en blanding, hvor vi har vist, at vi kan reducere udledningen med 58 procent. Det er en blanding, som vi har lavet kommercielt forstået på den måde, at det er en blanding, som vi kan sælge uden at det koster spidsen af en jetjager. Vi kan sælge den to-tre kroner dyrere end en normal standardblanding, siger Martin Lauridsen.

- Den indeholder byg, hvede, raps og hestebønner, men ingen fedt og ingen soja. Desuden har vi tilsat et enzymprodukt fra Elanco, som går ind og tager toppen af grisenes stress. Vi har valgt, at vi ikke vil komme dyre råvarer i denne foderblanding, for det skal være en, der også kan bruges kommercielt og kan sælges, og det er vi lidt stolte af, at vi er lykkedes med.

- Seges Innovation kører nu videre med afprøvning af vores blanding og en anden af de fire blandinger, fortæller Martin Lauridsen, som er sikker på, at kravene til bæredygtighed og CO2-udledningen vil komme.  

- Så kan vi sætte os over i et hjørne og være sure og gale og sige, det gider vi ikke, men det kommer, om vi kan lide det eller ej. Jeg synes, at det derfor er væsentligt at kunne sige til vores kunder, at vi fodermæssigt kan hjælpe dem langt i forhold til, hvad de gør i dag, siger Martin Lauridsen.

< Tilbage