Facebook
< Tilbage

Køerne bliver snydt – nu sælges de skæve kartofler som ”Madspild”14-05-2024 - 11:00

Gram Slot forsyner Rema 1000 med økologiske spisekartofler – op til 200.000 poser om ugen

Af Helge Lynggaard

  

Kartoflerne fylder mere og mere for Gram Slot, og i det seneste år har slottet dyrket kartofler til Rema 1000 på 350 hektar.

Det er udelukkende økologiske kartofler, som Gram Slot sælger til Rema 1000, og salget fortsætter med at stige.

- Da Rema besluttede at overtage en række Aldi butikker, fik vi at vide, at vi skulle regne med at afsætte 10-20 procent mere, hvorfor vi øgede arealet fra 275 til 350 hektar med kartofler. Det er dog først i de seneste måneder, at overtagelsen er effektueret, men vi har solgt 60 procent flere kartofler til Rema. Jeg ved ikke hvorfor, og jeg har svært ved at se, hvor vi ender, sagde Ejnar Bisgaard på Store Kartoffeldag i Vingsted.

Ejnar Bisgaard står for alt med kartofler og løg på Gram Slot, og i Vingsted fortalte han både om dyrkningen og den daglige drift i pakkeriet.

-Vi får hver dag besked klokken 11 om, hvor mange kartofler vi skal have klar til afhentning næste morgen. Det kan svinge meget, men kører Rema-butikkerne tilbud, taler vi om 200 tons, - der svarer til 200.000 poser - i den første uge og 150-170 tons i den næste uge. Vores maskine kan pakke 3.000 poser i timen, så der er travlhed i pakkeriet, sagde Ejner Bisgaard.

Til gengæld ved han også, at når han ser i tilbudsavisen, at Rema 1000 kører tilbud på konventionelle kartofler, så falder salget af de økologiske kartofler til det halve. 

Hans nye tiltag er kartofler i poser med teksten Madspild.

- Poser med påskriften Madspild er kartofler, der er lidt krumme eller for eksempel har vækstrevner. Det startede vi med i efteråret, og det har resulteret i, at vores køer stort set ikke får kartofler længere, for nu sælger vi dem i butikkerne. Hvem, der køber dem, ved jeg ikke, men jeg tror, det er dem, der vil vise, at de virkelig er med på beatet. Men det betyder, at vi sælger ni tons kartofler mere om ugen, foruden de 60-70 tons færdigpakkede kartofler, vi sælger hver uge, fortalte Ejnar Bisgaard.

 

Ditta sælger

De sorter, som Gram Slot sælger, er tidligt på sæsonen, Solist. Herefter følger Marabel og endelig Ditta og Twister.

- Twister er skimmelresistent, og den er fremavlet i Holland og egner sig ikke til sandjord. Så vi dyrker Twister på tungere jord – det skulle jeg så ikke have gjort i år, for vi har 40 hektar stående ude i marken, som vi ikke har fået op endnu, og det får vi nok heller aldrig. Vores højdespringer i Twister er 890 tønder pr. hektar.  Vi bruger den også som bagekartoffel. Normalt ligger Twister på 450-500 tønder. Og der er en pakkekvalitet på cirka 350 tønder, og det sætter jeg stor pris på, fortalte Ejnar Bisgaard.

Når han oplyser til Rema 1000, at nu kommer der Ditta på programmet, så siger salget med 25 procent.

- I skal ikke spørge mig hvorfor men jeg tror det skyldes, at det en lang kartoffel, der er nem at skrælle. Den er fast og gulkødet, og den er rigtig god at dyrke, hvis man forstår at dyrke den. Og det skal ikke være på en mark, hvor der har været græs, og når konsulenten siger, at den skal have 100 kg N, så kan jeg godt trække de 20 fra. Så plejer den at lykkes, sagde Ejnar Bisgaard.

 

Artikel fra Magasinet Danske Kartofler 1-2024

< Tilbage