Facebook
< Tilbage

Agrochefen i Karup: Jeg har altid tumlet med kartofler10-12-2016 - 22:55

Rasmus Trads synes det er sjovere at komme ud i marken og optimere udbyttet i kartofler end sidde ved skrivebordet
Artikel fra Magasinet Danske Kartofler

Af Helge Lynggaard

 

Indtil for godt to år siden havde de omkring 250 andelshavere i kartoffelmelsfabrikken i Karup ikke haft deres egen rådgiver. Derfor var det et helt nyt job, som Rasmus Trads selv skulle udfylde, da han blev ansat som agrochef.

 

- Det har været rigtigt rart og spændende at være med til at præge jobbet fra starten, siger Rasmus Trads på en regnfuld vinterdag, hvor lastbiler og traktorer kommer i en lind strøm for at læsse kartofler af på fabrikken i Karup.

 

- Avlerne har lige skullet vænne sig til, at de kan trække på mig og for eksempel få mig med ud i marken og kigge på afgrøden uden at vi skriver en faktura for besøget, siger Rasmus Trads, der er født og opvokset på en kartoffelgård 15 km fra Karup.

 

- Jeg har tumlet med kartofler, siden jeg var knægt. Derfor var det også naturligt for mig at blive landmand og senere landbrugstekniker, fortsætter han.

 

Inden Rasmus Trads kom til Karup var han i syv år planteavlsrådgiver ved LMO i Viborg. Forinden havde han prøvet både at være driftsleder i fem år og i to år var han ansat hos en privat rådgiver, som drev et landbrug med 200 hektar kartofler, hvor Rasmus Trads både arbejdede i marken og var rådgiver.

 

- Jobbet her er et hundrede procent fagligt, hvor jeg hele tiden kan arbejde på, at avlerne får et godt udbytte. Jeg holder meget af den faglige rådgivning og vil helst lægge mine kræfter der i stedet for i papirarbejde, som jeg brugte meget tid på i mit seneste job, siger Rasmus Trads.

 

Gør mest gavn

I det nye job har han skullet være opsøgende, for avlerne skulle lige finde ud af, hvad de kunne bruge den nye agrochef til.

 

- Jeg har specielt været opsøgende over for de nye avlere, for jeg skal være der, hvor jeg gør mest gavn. Til gengæld kan jeg også få gode ideer hos veletablerede avlere, der avler godt, siger Rasmus Trads.

 

Han har hidtil brugt meget tid på besøg i marken, og til næste år vil han lave flere ”grøftekantesmøder”, hvor han vil være til stede eventuelt i den samme mark flere gange i vækstsæsonen, hvor interesserede kan komme forbi.

 

- Vi vil stadig lave individuelle møder i marken, men nu, hvor vi går ind i min tredje sæson, kan jeg fornemme, at interessen efterhånden er så stor, at vi også kommer til at lave gruppebesøg for at kunne opfylde alle ønsker, siger Rasmus Trads.

 

Han understreger, at hans fornemmeste opgaver er at flytte erfaringer – både de gode og de dårlige – videre til andre avlere.

 

Nyt hver mandag

Et af værktøjerne til at gøre det er Karup-fabrikkens hjemmeside.

 

- Jeg insisterer på, at vi opdaterer vores hjemmeside hver mandag lige fra de første kartofler bliver lagt til hen i november. Her kommer vi med konkrete tips. Og det er for eksempel ikke en beskrivelse af fire mulige pesticider – nej jeg kommer med et forslag til behandling med dosering med videre. Det skal være et konkret værktøj, som avlerne kan bruge. Og skriver jeg for eksempel, at man kan nedsætte doseringen af et middel, skal jeg selvfølelig huske at medtage risikoen, siger Rasmus Trads.

 

Han fortæller videre, at hjemmesiden har væsentligt mere trafik om mandagen.

 

- Vi lægger vores rådgivning åbent frem, og er der andre avlere i landet, der læser med og bruger vores råd, er de velkomne, understreger agrochefen.

 

 

< Tilbage